Als het maar gezond is

Schuldgevoel. Eén van de meest voorkomende gevoelens, zeker ook bij het rouwen om een kindje. Moeders vragen zich vaak af of ze iets anders hadden kunnen doen, om de uitkomst te veranderen. Ze voelen zich schuldig tegenover zichzelf, hun kindje, en vaak ook tegenover hun partner of familie. En vaders? Afgelopen tijd heb ik twee vaders begeleid die een kindje verloren in de zwangerschap. Zij hadden beiden schuldgevoelens, die te maken hadden met het geslacht van het kindje. Lastig, want juist als je een kindje verloren bent, wordt het besef nog groter:

“Als het maar gezond is”

Veel mensen hebben een voorkeur voor een jongen of een meisje. Dit kan bewust of onbewust zijn. Soms kom je hier pas achter als het kindje overleden is.

Bijvoorbeeld de vader die een dochter verloor in het laatste trimester van de zwangerschap. In het begin van de zwangerschap had hij gebaald dat het geen jongen was. Hoe had hij dit kunnen denken? Nu was hij zijn dochter kwijt en hij was echt wel blij met haar geweest. Als er in de toekomst een meisje kwam, zou hij dit nooit meer denken.

Of de vader die een zoontje verloor. Ik zag dat iets hem specifiek bezig hield. En na een aantal vragen, kwam daar uiteindelijk het besef. Hij vond het extra erg dat het een jongen was, omdat nu de familienaam niet voortgezet wordt. ‘Maar dat betekende niet dat hij niet blij was met de dochter die ze al hadden’, zei hij er achter aan met schuldgevoel. Het is heel wat om dit uit te spreken, hij had zich dit niet gerealiseerd en het toegeven was ook niet makkelijk.

Belangrijk in het proces van rouwen is om jezelf toe te staan alle gevoelens toe te laten. Ze mogen er allemaal zijn. Niets is gek of verkeerd. Het (h)erkennen en uitspreken helpt, zowel voor jezelf als voor je partner om te begrijpen wat er in je om gaat. Soms is het echter lastig om zelf woorden te geven aan je gevoelens en wat deze gevoelens betekenen.

Voel jij je schuldig of weet jij je geen raad met je gevoelens? Of vinden jullie het moeilijk om samen over jullie overleden kindje te praten? Weet dat je bij mij terecht kunt, samen of alleen.

Neem vrijblijvend contact met me op. Je bent welkom.

Liefs,

Cindy

101 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven