Zoeken
  • Cindy Kirkilis-Kramer

Dus het gaat weer goed met je

Bijgewerkt: aug 18

Het grijpt me altijd aan. De ervaringen van mijn coachees met mensen in hun omgeving. Dit kan in contact met familie, collega’s, of vrienden zijn. Ze bedoelen het goed, maar zeggen vaak kwetsende dingen. Woorden en zinnen die niet helpen, maar er voor zorgen dat haar (of zijn) negatieve gevoelens alleen maar sterker worden. Zoals bijvoorbeeld deze zin, die regelmatig gebruikt wordt, als iemand na verlies van een kindje opnieuw zwanger is:

“Dus het gaat weer goed met je”

Deze conclusie is voorbarig en meestal onjuist. Maar ergens ook logisch. Je bent waarschijnlijk opgelucht dat er positief nieuws is, en je wilt dat het goed gaat met haar. Het is namelijk lastig om je vriendin, dochter of collega, verdrietig te zien. En als ze dan even niet verdrietig is, wil jij zeker niet degene zijn die het verdriet oprakelt. Deze zin maakt echter dat zij niet meer open durft te zijn over haar gevoelens. Er wordt immers verwacht dat zij zich weer goed voelt. Dit versterkt haar gevoelens van eenzaamheid en schuldgevoel. Bovendien geeft het geen ruimte om over haar angst dat het misschien weer misgaat, te praten.

In plaats van eigen interpretatie, is het behulpzamer om te vragen hoe het voor haar is om opnieuw zwanger te zijn. Open, zonder oordeel.

En ja, dat is spannend…

En ja, er kan een eerlijk antwoord komen met emoties, waarop je niks weet te zeggen…

Maar weet je wat het mooie is? Je hoeft niks te zeggen:

· Luisteren alleen is genoeg.

· En als je toch iets wilt zeggen, zeg dan bijvoorbeeld: ‘ik weet niet wat ik moet zeggen’, of ‘bedankt dat je dit met me deelt’

Een kindje verliezen in een zwangerschap, betekent het verlies van een dierbare, en meestal een rouwperiode. Er bestaat geen duur voor rouwen. Bovendien kan een nieuw kindje het vorige kindje niet ‘vervangen’, of het verlies laten ‘verdwijnen’. Een nieuwe zwangerschap geeft invulling aan de kinderwens en helpt daardoor voor sommigen om het verlies te verlichten, maar voor velen betekent het vooral een confronterende, angstige en onzekere periode. Blijdschap is niet vanzelfsprekend. Hoe gewenst het nieuwe kindje ook is.

Wil je meer weten over wat jij kunt doen om jouw vriend(in), familielid of collega te helpen? Of heb jij zelf een miskraam meegemaakt en vind je het moeilijk om anderen uit te leggen wat dit voor jou betekent? Download dan hier mijn folder met uitleg en tips voor mensen in de omgeving.

Liefs,

Cindy

51 keer bekeken

Contact

Wil jij het verlies van je kindje een plek geven? 

Om weer met vertrouwen en energie verder te kunnen?

Je kunt me bereiken op:

06-51305833

info@miskraamzorg.nl

Of via onderstaand formulier

Ik neem graag contact met jou op voor een eerste gesprek (gratis!).

 

arrow&v
  • Facebook

KvK: 77061276    

        Algemene voorwaarden                    Privacy verklaring

© 2020 door Miskraamzorg, created with Wix.com