Je hart wordt groter – Vervangen bestaat niet

Bijgewerkt: 2 dagen geleden

Wanneer ben je ‘klaar’ voor een volgende zwangerschap, nadat jouw kindje is overleden tijdens de zwangerschap, of kort daarna? Een vraag waarop geen eenduidig antwoord te geven is, omdat dit voor iedereen anders is. Er komen namelijk veel verschillende gevoelens, verwachtingen en gedachten bij kijken. Gedachtes die ik regelmatig hoor zijn: kunnen blijdschap en rouw naast elkaar bestaan? Durf ik nog wel hoop te hebben? Ik wil niet dat mijn kindje moet groeien in verdriet, angst en onzekerheid. En schuldgevoel, omdat…


Je jouw overleden kind niet wilt vervangen.


Jij weet zelf diep van binnen dat dit niet kan, vervangen, maar vaak wordt deze gedachte gevoed door dingen waarvan (we denken dat) mensen in onze omgeving dit vinden/denken.


Mijn zwager zei ooit tegen mij:

“Bij iedere zwangerschap, door ieder kind, wordt je hart groter”

Dit is precies de reden dat vervangen onmogelijk is.


Bij het verlies van een kind tijdens de zwangerschap verlies je eigenlijk twee dingen:

1. Dit kindje

2. De invulling van jouw kinderwens (met gevulde armen)


Het eerste verlies kun je nooit vervangen. Dit kindje was er, is er en jullie verbinding zal er altijd zijn. Je hart is groter geworden en de liefde blijft, wat je ook doet. Verdriet, rouw & gemis maken deze liefde niet minder, maar zijn juist een uiting van deze liefde.


Het tweede verlies, de wens voor een kindje dat ook fysiek bij jullie is en waar je de liefde, die je in je hebt, letterlijk aan kunt geven, kun je wél opnieuw invullen. Je hart wordt groter en de liefde voor beide kinderen zal naast elkaar bestaan. Evenals de blijdschap en het verdriet dat er is, was en waarschijnlijk altijd, in meer of mindere mate, zal zijn. Want de bron van allebei deze uitingen is hetzelfde; liefde.


Nou wil dit niet zeggen dat je gelijk klaar bent voor een volgende zwangerschap. Het is belangrijk dat je voor jezelf tijd neemt om te rouwen. Dat kost veel energie en aandacht. Het is voor iedereen verschillend wanneer er ruimte ontstaat om ook daadwerkelijk de ruimte te voelen om rouw en blijdschap naast elkaar te laten bestaan. Voor de één helpt een volgende zwangerschap om weer perspectief te zien en meer blijdschap te voelen, voor een ander is dit te verwarrend, omdat rouw en blijdschap/verwachting, dan teveel door elkaar lopen en je het beiden niet de aandacht kan geven die het nodig heeft, omdat je daar simpelweg de energie niet voor hebt.


Vind jij het lastig om te voelen waar je staat? Of voel je dat je hulp nodig hebt om te rouwen en het verdriet de ruimte te geven die het nodig heeft? Neem vrijblijvend contact met me op om jouw behoeften en de mogelijkheden voor begeleiding te bespreken.


PS: mijn 2 online programma's, Emotioneel herstel na verlies in de zwangerschap EN begeleiding tijdens jouw regenboogzwangerschap zijn bijna gereed! Stuur me gerust een berichtje als je hier in interesse hebt, dan hou ik je op de hoogte.


Liefs!


Recente blogposts

Alles weergeven