"Je moet het loslaten, dan gebeurt het vanzelf"

Bijgewerkt: 18 aug 2020

Het is misschien wel het moeilijkste dat er is; wachten op een nieuwe zwangerschap, na je miskraam of stilgeboorte, of überhaupt wachten op een zwangerschap. Iedere maand weer de spanning, de onzekerheid. Je wilt dit zo graag, maar waarom komt het nou niet? En waarom wordt iedereen om je heen wel zwanger?


“Je moet het loslaten, dan gebeurt het vanzelf”


Hoe vaak heb ik dat moeten horen (en krijgen mijn coachees dit te horen). Het klinkt zo makkelijk, en logisch. Maar steeds wilde ik schreeuwen: hoe dan???


Ik wilde zo snel mogelijk door met het normale leven, maar dit ging op de automatische piloot. Alles wat ik deed vrat energie en leverde weinig energie op, omdat niemand het echt leek te begrijpen (dacht ik) en er was maar één ding belangrijk...


Achteraf gezien heb ik dit mijn pauze-stand genoemd.


Voor de buitenwereld leek ik prima te functioneren, ik werkte, ging naar festivals, weekendjes weg, maar diep van binnen voelde ik er weinig bij. Ik kon niet genieten. Ik miste mijn sparkle, de onbevangenheid en bevlogenheid, die voor mij zo kenmerkend waren vóór mijn miskraam. Alle adviezen om zwanger te worden heb ik geprobeerd, tal van alternatieve geneeswijzen en het medische circuit.


Totdat ik besefte, na 3 jaar proberen, een miskraam en 4 IUI-pogingen; dit voelt niet goed, ik kan het niet meer. In ieder geval NU niet meer. Ik moet weer gaan leven, uit de pauze-stand, daarna zien we verder. Stapje voor stapje leerde ik om weer echt te léven.


Hoe?


Er is niet één manier, maar er zijn een paar dingen die mij hebben geholpen:

  • Iedere dag intunen bij mezelf en mijn lichaam, om zo weer vertrouwen te krijgen. Voor mij hielp sporten, met name yoga (mijn lijf kan dit!), maar ook een cursus waarbij ik connectie leerde maken met mijn lichaam.

  • Iedere dag bewust stil staan bij wat ik had waargenomen of gedaan waar ik blij van werd. De zon, muziek, strand…

  • Het verlies van ons kindje een plek geven, onder andere door een brief te schrijven aan het kindje.

  • Een brief schrijven aan mijn familie, om uit te leggen wat deze periode met mij had gedaan (aan de hand van een voorbeeld op de Freya website).

  • Op zoek naar een manier waarop ik weer energie kreeg van mijn werk. Voor mij betekende dit een switch, maar voor anderen kan dit ook zijn, binnen je huidige baan je grenzen aangeven, meer contact zoeken met de mensen waar je je goed bij voelt, etc.


Het loslaten van een zwangerschapswens is bijna onmogelijk. Maar het is wel mogelijk om uit de pauze-stand te komen en weer echt te léven, vanuit verbinding, met energie. Een leven zoals bij jou past op dit moment, met ruimte voor jouw verlies. Als coach help ik jou dit op een krachtige en liefdevolle manier te doen.


Bel me voor een gratis eerste gesprek, of stuur me een berichtje.


Liefs,

Cindy

208 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven